355 poze   30698 vizite

Despre rasa Cane Corso

Tara in care este inregistrat: Italia
Inaltime: mascul 58-72cm; femela 58-72cm
Greutate: mascul 42-55kg; femela 42-55kg
Culoarea parului: Negru, gri-plumb, gri-ardezie, gri deschis, culoarea cerbului, roscat deschis, ruginiu, tigrat (dungi de diferite nuante, pe fond gri sau roscat).

Caracteristici:
Este un caine voluminos, solid, viguros si elegant. Contururile nete ale corpului sau scot in evidenta musculatura puternica. Parul sau este scurt, stralucitor si foarte strans pe corp. Puternic si frumos, este un molossoid destul de mare, dar fara a fi greoi sau foarte masiv. Este un caine robust si destul de rezistent.

Origine:
Stramosii lui sunt masivii molosi antici, folositi de romani in arene si in razboaie. Existau deja in secolul al XIV-lea. Au fost cainii taranilor si fermierilor. Astfel, la jumatatea secolului al XX-lea, provincia Puilia, din sudul Italiei, si regiunile limitrofe, erau aproape ultimele locuri unde se mai puteau gasi exemplare de Cane Corso. Pana la jumatatea secolului trecut, aceste rase au fost ignorate de chinologii italieni. Cu numai doua decenii in urma, rasa era pe cale de disparitie.
Primul proiect de Standard a fost elaborat in 1987, iar in 1996 rasa a fost recunoscuta de catre FCI si incadrata in rândul raselor in curs de omologare.

Temperament:
Se adapteaza la aproape orice mediu, fie intr-un apartament, fie la curte, cu conditia sa nu i se impuna un regim de viata prea sedentar si sa nu stea afara, in frig (este o rasa originara din sudul insorit al Italiei!). Este dinamic atunci cand iese in natura, dar, o data reintors in casa, este atat de linistit ca puteti uita de el.
Calmul si echilibrul lui nu inseamna ca este un caine apatic, lenes, amorf. Temperamental si seducator – este un adevarat meridional dinamic, dar, in acelasi timp, calm, linistit si calin. Fata de straini este neincrezator, le analizeaza miscarile si intentiile, dar nu este impulsiv si nu actioneaza decat daca stapanul se afla, cu adevarat, in pericol. Adora copiii, participa la jocul lor, le accepta toate obrazniciile, vegheaza asupra lor cu blandete si nu este brutal nici atunci cand tratamentul pe care i-l aplica cei mici devine de nesuportat. Chiar daca masculii sunt, in mod natural, mai dominanti, un Cane Corso corect socializat este destul de tolerant cu ceilalti caini. Trebuie educat cu fermitate, iar ierarhia „haitei“ va fi stabilita imediat ce puiul a ajuns in noua lui casa. Poate deveni un caine foarte periculos pentru societate, daca ajunge in mainile unui stapan nepotrivit.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!

Utilizare:
Este, in primul rand, un vajnic gardian – cei care se aventureaza pe teritoriul lui regreta amarnic aceasta imprudenta –, dar, de-a lungul timpului, i-au fost incredintate si alte sarcini. Chiar pana pe la jumatatea acestui secol, era foarte apreciat pentru calitatile lui de paznic al cirezilor de vite. Veghea asupra animalelor pe care le insotea la pasune, protejandu-le impotriva pradatorilor si hotilor. Apoi, timp de secole, a fost folosit la vanatoarea de animale mari, in primul rand bursuci (vanarea acestora este o adevarata traditie in Italia) si porci mistreti. Acesta este motivul pentru care se obisnuia sa i se taie foarte scurt coada si urechile. Avand un autentic temperament meridional, merita povestit si faptul ca, deseori, era ingerul pazitor al prostituatelor care il foloseau pentru a intimida clientii prea obraznici sau rau platnici.

A ramas acelasi paznic eficient de acum cateva secole, atata doar ca acum el nu mai patruleaza, vigilent, asigurand protectia unei cirezi aflate la pasune, ci s-a specializat in meseria de bodyguard. El prefera sa stea cat mai mult timp in preajma stapanului si sa observe atent tot ce se intampla in jur. Datorita caracterului sau echilibrat, este deseori folosit ca auxiliar al politistilor italieni. Avand un simt oflactiv bine dezvoltat, Cane Corso participa cu brio la probele de urma din cadrul competitiilor de dresaj sportiv sau utilitar. In ultimii ani, a inceput sa participe la concursurile de Mondioring si de Ring Francez. Evolueaza cu deosebita placere la Agility, o disciplina care se potriveste de minune cu temperamentul lui vesel si activ, caci, mai ales in primii doi ani de viata, debordeaza de energie. Stie sa fie un excelent caine de familie.

Boli specifice pentru Cane Corso:
torsiunea de stomac
luxatia (exteriorizarea) glandei lacrimale Harder
displazia de sold
maladia cotului

Atentie!

Acesti câini daca provin din linii de lucru nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate.
Sunt câini puternic motivati, extrem de potriviti pentru sporturi canine (Sch/IPO, Mondioring), pazã teritoriu, protectie personalã, SAR, detectie etc. sau companie pentru persoane avizate.
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
Cane_Corso
CaneCorsoStandardFront
CaneCorsoStandardFront
Cane-Corso-Standard-Head
Cane-Corso-Standard-Head
CorsoStandardRear
CorsoStandardRear
roman_cane_corso
roman_cane_corso
Cane_Corso
Cane_Corso

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.